U bent hier
Aanpakken van digibetisme (problemen die mensen ondervinden met het internet)
Op de gemeenteraad van 27 april 2021 brak N-VA-raadslid Jo Van Hoorebeke een lans voor de vele mensen die het in de huidige tijd moeilijk hebben met de digitalisering van onze maatschappij. 90% heeft toegang tot internet, of anders gezegd: 650.000 inwoners hebben GEEN toegang tot internet. Dit is 10% van de inwoners, niet alleen ouderen of lage inkomens, het fenomeen doet zich voor in alle lagen van de bevolking. 32% scoort zwak op digitale vaardigheden.
We weten allen dat kunnen lezen en schrijven niet volstaat om aan het administratief kluwen uit te geraken, noch dat spelletjes spelen op de pc of iets posten op facebook volstaat om een digitaal formulier in te vullen. Alles wijst op een grote digitale kloof. Ook Vlaanderen en de Vlaamse regering beseffen dat. Minister-president Jan Jambon, bevoegd voor IT en minister Bart Somers, bevoegd voor binnenlands bestuur, hebben de handen in elkaar geslagen en trekken 50 miljoen euro uit om een begin te maken om die kloof te dichten via het Vlaams relanceplan.
Er bestaan 2 initiatieven: DIGIBUDDIES en BEEGO. IT-studenten BEEGO, genoemd digibuddies, verlenen digitale ASSISTENTIE aan HUIS. Dat doen ze in ruil voor een DIGICHEQUE.
Deze cheques zorgen ervoor dat openbare besturen en onze partners het aanbod van BEEGO gericht kunnen afstemmen op hun doelgroepen. Lokale besturen kunnen de digicheque gebruiken om hun inwoners digitale assistentie te verlenen.De doelgroepen zijn divers. Het kan gaan om beginners die hun eerste stappen zetten in de digitale wereld, tot gevorderde computergebruikers, die nog kleine problemen ondervinden met nieuwigheden. Vaak gaat het echter om kwetsbare doelgroepen die problemen en uitdagingen ondervinden in onze gedigitaliseerde maatschappij.
Iedereen die digitale drempels ondervindt in de praktijk kan bij BEEGO terecht.De startup BEEGO brengt via huisbezoeken IT studenten in contact met mensen die digitale vragen hebben. Om lokale besturen te helpen bij E-inclusie: iedereen online krijgen ontwikkelde BEEGO digicheque. Deze kost 40 euro en in ruil daarvoor biedt BEEGO 1 uur lang ondersteuning aan huis. Steden en gemeentes kunnen digicheques aankopen en uitreiken aan kwetsbare doelgroepen of tegen een gunsttarief verkopen aan hun inwoners.
De startup kende het afgelopen jaar een enorme groei. Er werden maar liefst 10.000 digicheques uitgeschreven. 128 gemeenten zijn actief.
Omdat nog vele mensen onvoldoende vertrouwd zijn met het internet stelde raadslid Jo Van Hoorebeke het college van burgemeester en schepenen voor de volgende initiatieven te nemen:
- De doelgroep van digibeten in kaart brengen.
- Het project van BEEGO bekijken en evalueren, daarvoor kan het zich bevragen bij 128 steden en gemeenten.
- Zich infomeren over de mogelijke financiering en/of tussenkomst van de Vlaamse overheid via het aangekondigde budget van 50 miljoen euro van het Vlaams relanceplan voor de aankoop van BEEGO digicheques.
De bevoegde schepen vond het een interessant voorstel en toonde zich bereid het verder te onderzoeken.