De gemeenteraad in een notendop: premie voor diefstalpreventie en regulering zonevreemde bedrijven

Op 23 april 2014, over deze onderwerpen: Lokale economie, Veiligheid

‘Terechte rechtszekerheid voor negen zonevreemde bedrijven’

De N-VA-fractie keurde een Ruimtelijk Uitvoeringsplan zonevreemde bedrijven goed. ‘Wij vinden het zeer belangrijk dat daardoor ontwikkelingsperspectieven zijn  voor negen zonevreemde bedrijven in verschillende sectoren (zowel ambachtelijk, handel als feestzaal). Zo ondersteunt onze gemeente ondernemerschap en tewerkstellingen’, onderbouwde Rik De Vis de goedkeuring.

‘Met dit plan is er continuïteit  en rechtszekerheid  voor zowel bedrijf beleid. Belangrijk is evenwel dat alle bedrijven voldoen aan de normen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) voor regulering. Er is een maximale verwevenheid van de activiteit, er is rekening gehouden met nabuurschap en met de ruimtelijke draagkracht.’

‘In dit geval is het dus een bijzonder goede zaak om deze zonevreemde bedrijven rechtszekerheid te bieden’, besloot De Vis.

 

‘Een premie voor wie investeert in inbraakpreventie’

John De Vlaminck werkte zijn tussenkomst van maart verder uit. Toen vroeg hij aan het college om meer te investeren in diefstalpreventieadviseurs die gratis bij de mensen langs kunnen gaan. Nu vraagt hij om ook een premie toe te kennen aan inwoners die na een advies investeren in betere inbraakpreventie. ‘Zo geven we de inwoners een duwtje in de rug om zichzelf beter te beveiligen!’

Verschillende gemeenten in Vlaanderen, zoals Nazareth, De Pinte, Aalst, Koksijde, Sint-Truiden, enz. verlenen een premie aan hun inwoners die hun woning beveiligen tegen inbraak. Belangrijk daarbij is enkel die gebouwen in aanmerking komen waar eerder een diefstalpreventieadviseur langsging.  De premie ondersteunt dus maatregelen die bijdragen tot de beveiliging van het gebouw en die het risico van inbraak voor het hele gebouw verkleinen.

Enkele voorbeelden van wat in aanmerking komt:

  • De beveiliging van de buitendeuren die direct toegang geven tot de woning (cilindersloten, veiligheidssloten, rosassen, grendels, deurketting en spionoog)
  • de beveiliging van andere gevelopeningen die direct toegang geven tot de woning (vensterkrukken, grendels en kierstandhouder)
  • de installatie van veiligheids- of schrikverlichting.

 De installatie van elektronische alarmsystemen komt dan weer niet in aanmerking.

De premie bedraagt telkens 30% van de gemaakte kosten voor materiaal (exclusief BTW) met een maximum van € 250 per woning.

‘Deze premie zal voor de inwoners van Merelbeke sensibiliserend werken. Het motiveert niet enkel om een gratis preventieadvies aan te vragen, maar ook om er nadien daadwerkelijk iets mee te doen’, bepleit De Vlaminck zijn voorstel.  

De burgemeester vond het een interessant voorstel en zal het onderzoeken. Hij hoopt er in de zomer al iets mee te doen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is