U bent hier
De N-VA in de gemeenteraad in een notendop
Na de zomervakantie schoot N-VA meteen scherp uit de startblokken in de gemeenteraad. Bea Coppens vroeg meer aandacht voor administratieve nalatigheden die de gemeente geld kunnen kosten en Guido Mortier wil meer respect voor de Vlaamse identiteit in onze gemeente.
Bea Coppens: Bijna geld misgelopen voor jeugd- en cultuurbeleid
Onlangs kreeg de gemeente twee herinneringen in de bus. Zowel de goedgekeurde verantwoordingsnota voor het jeugdbeleid als de ingevulde verantwoordingsnota en toelichting voor aanvullende subsidies voor het cultuurbeleid waren niet bij de bevoegde diensten geraakt.
“De eventuele gevolgen van laattijdigheid zijn niet min”, zegt Bea. “De gemeente kan hierdoor geld mislopen. Geld waarmee nuttig zaken kunnen worden gedaan voor de jeugd en het culturele leven in Merelbeke.”
Het schepencollege minimaliseerde en stak het op een nieuw personeelslid en de vergetelheid dat sommige aanvragen niet enkel digitaal, maar ook op papier moeten worden opgestuurd. Dit excuus lijkt ons iets te makkelijk. Beter opletten, graag!
Guido Mortier: Meer respect voor Vlaanderen graag
Dat N-VA’ers trotse Vlamingen zijn, zal niemand verbazen. Maar ook niet-N-VA’ers zijn vaak trotse Vlamingen. In een omzendbrief van 2009 wordt daarom aandacht gevraagd voor de Vlaamse identiteit. Enkele richtlijnen daaruit zijn:
- De Vlaamse vlag moet uithangen op 11 juli.
- Het Vlaams volkslied wordt gespeeld telkens het Belgisch volkslied wordt gespeeld.
“In Merelbeke neemt men het helaas niet zo nauw met die regels”, stelt Guido vast. “Op 11 juli was er aan het gemeentehuis geen Vlaamse vlag te bespeuren.”
“Op de academische zitting op 3 juli n.a.v. het feest van de Vlaamse gemeenschap zei de voorzitter van de culturele raad voor het Vlaamse volkslied dat niemand zich verplicht moest voelen de Vlaamse Leeuw mee te zingen. Het deed mij denken aan sommige pastoors die tijdens een begrafenis aan de aanwezigen ook mededelen dat niemand zich verplicht moet voelen de communie te ontvangen omdat ze zich daarbij wat onwennig voelen…”
“Maar toen werd het Vlaams volkslied tenminste nog gespeeld. Bij de ontvangst van een delegatie van de gemeente Kampenhout op 6 september weerklonk enkel het Belgisch volkslied.”
Het schepencollege begroef zich in excuses. “De persoon die de vlaggen uithangt was op 11 juli met verlof, bij de ontvangst van de gemeente Kampenhout was er geen tijd voor het Vlaams volkslied en de voorzitter van de culturele raad heeft recht op vrije meningsuiting (al zullen de schepenen het er wel met hem over hebben).”
Deze excuses lijken ons iets te makkelijk. We zullen er in elk geval over waken dat aandacht voor de Vlaamse identiteit ook in Merelbeke gewaarborgd blijft.