De N-VA in de gemeenteraad in een notendop

Op 1 maart 2014, over deze onderwerpen: Ontwikkelingssamenwerking

John De Vlaminck: 'We blijven serieuze vragen hebben bij de stedenband met Toucountouna'

Op een vorige gemeenteraad stemde de N-VA tegen een terugkeermissie uit Benin omdat het veel geld kost en de meerwaarde voor de partner uit Benin eerder beperkt zou zijn. Wij blijven onze vragen hebben, maar omdat er toch een aantal van onze suggesties zijn meegenomen, stemmen we niet langer tegen. Onze fractie onthield zich. Toch blijven onze bezwaren pertinent.

Allereerst legt de overeenkomst alleen al een hypotheek op het einddoel. Men mikt op een duurzame samenwerking, maar neemt op dat de overeenkomst steeds na onderling overleg kan worden beëindigd. Nog voor het initiatief opgestart is, is al over het einde nagedacht.

Verder blijven we de versnippering van de middelen betreuren. De Vlaminck: 'In tijden van budgettaire krapte zouden we onze middelen zo efficiënt mogelijk moeten inzetten. Dat kan door bestaande initiatieven (11.11.11, Broederlijk delen, Damiaanactie, enz..) te ondersteunen. Deze organisaties hebben een jarenlange kennis opgebouwd en genieten vertrouwen in de regio's. Ze hebben ondertussen een stevig palmares uitgewerkt - met resultaten - maar vragen ook vandaag nog financiële ondersteuning. Daarin investeren heeft meer invloed dan zelf een initiatief opstarten. Ook vinden we dat initiatieven van geëngageerde Merelbekenaars financiële ondersteuning vanuit de gemeente verdient.

We zijn niet tegen investeren in het kader van ontwikkelingssamenwerking, maar vinden dat dit geld efficiënter kan worden besteed. In elk geval zullen we de kosten van deze samenwerking nauwgezet in het oog houden.

Maar er is ook goed nieuws. Het programma van de terugkeermissie sluit nauw aan bij de eigenlijke doelstellingen van een stedenband, met name via kennis- en ervaringsuitwisseling aan bestuurskrachtversterking te doen. De inhoudelijke onderdelen van het programma hebben rechtstreeks betrekking op beleidsdomeinen die relevant zijn voor Toucountouna en waar Merelbeke wellicht een concrete meerwaarde kan bieden aan de democratische werking van Toucountouna. Het is duidelijk dat onze opmerkingen ter harte zijn genomen.

Om deze reden zullen wij ondanks onze principiële bezwaren niet langer tegen stemmen, maar ons enkel onthouden.

 

Guido Mortier: 'Mailadressen en telefoonnummer in bevolkingsregister is efficiënter'

Steden en gemeenten kunnen voortaan het e-mailadres en het telefoonnummer van hun inwoners opnemen in het bevolkingsregister. Zo kunnen de overheden de inwoners van de gemeente via elektronische weg aanspreken en omgekeerd.

Dit leidt tot een modernere overheid en is bovendien kostenbesparend. De ambtenaren besparen tijd, papier en postzegels.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft inmiddels de nodige aanpassingen aan de programma’s van het Rijksregister doorgevoerd. Guido Mortier vroeg het schepencollege daarom om deze mogelijkheid aan de burgers aan te bieden en het mailadres en telefoonnummer van burgers op te nemen in het register op hun verzoek. Het schepencollege zal dit doen en zal er ruchtbaarheid aan geven in het infomagazine van april.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is