Ereschepen Rik De Vis

Op 20 december 2024, over deze onderwerpen: Goed bestuur

Tussenkomst van Rik De Vis op de gemeenteraad van 17 december 2025 naar aanleiding van het toekennen van de eretitel ereschepen:

Collega’s , het toekennen van een eretitel heeft een dubbel gevoel: enerzijds een gevoel van dankbaarheid dat ik in alle vrijheid en gemoedsrust afscheid kan nemen en anderzijds is er de nuchtere vaststelling dat ’de houdbaarheidsdatum‘ niet te ontlopen valt!  

Op de laatste familiebijeenkomst werden de kleinkinderen uitgedaagd om hun talenten op te voeren. Naast een pianostukje en een dans, kwam er eentje op het podium met zijn leerboek in de hand en vertelde de familie dat hij samen met ons in stilte een uurtje zou studeren.

Wees gerust ik ga u geen uur met mijn verondersteld redenaarstalent aan de lijn houden.

Ik ben ruim 45 jaar politiek actief in de Vlaamse emancipatiestrijd met het democratische Vlaams-nationalisme als speerpunt. Als geëngageerde burger/kandidaat heb ik geen verkiezing op welk niveau ook overgeslagen. Het was voor mijn generatie, in tegenstelling tot vandaag, vanzelfsprekend actief deel te nemen aan het democratische proces. ( Nu wil amper nog 60% van de bevolking zijn /haar stem uit te brengen. Het zet aan tot nadenken?)

 Vandaag staat de teller op bijna 30 jaar als lid van onze Merelbeekse gemeenteraad.  30 jaar dat zijn op zijn minst 300 gemeenteraden, naast honderden aanverwante vergaderingen, commissies en schepencolleges.

De bloemlezing van al deze vergaderingen in de notulen is confronterend en fascinerend. Tienduizenden bladzijden tussenkomsten en antwoorden waarbij iedereen zo actueel mogelijk wenste te zijn. Hoe kijk je daar onbevangen naar, zonder het superieure gevoel te koesteren dat we nu zoveel verder staan? Voor elke krachttoer is er ook een vergissing, en veel overtuigingen hebben we intussen geruild voor andere. Het stemt nederig. In theorie lijkt’ het algemeen belang ‘een onfeilbaar moreel kompas waar niemand tegen kan zijn. In realiteit is het eerder een vaag concept. Een samenleving en de politiek bestaat niet enkel uit filosofische concepten, maar uit concrete mensen. En ‘en route’ hebben wij het mooie en soms ook het minder fraaie van de mens ervaren. De leraar geschiedenis van de humaniora had gelijk: de politiek is niet slechter of niet beter dan de samenleving zelf, zij is er de weerspiegeling van!

 De wereld en onze gemeente verandert en als gemeenteraadsleden schreven wij mee aan dat nieuwe inzicht. Denk aan hoe we allemaal proberen te navigeren in een heel snelle maatschappij waarin we onze agenda’s achternahollen. Wij moeten nu te rade gaan bij de homo universalis van vandaag, de ChatGpt

 De oude, verticale hiërarchieën ruimden plaats voor een veel meer horizontale, maar ook versnipperde en versplinterde structuur. Het publieke gesprek verloopt vandaag via veel meer media. Zelfs het gemeentehuis communiceert digitaal!

De demografische evolutie, de verruiming en verbreding van het collectieve belang, vroegen om nieuwe prioriteiten. Het gemeentelijk beleid werd veelzijdiger en rijker gemaakt. Het gaat al lang niet meer alléén over straten en rioleringen. Denk maar aan: leefmilieu, mobiliteit, onderwijs, cultuur , de bib, vrije tijd, sociale zaken, veiligheid en de roep naar steeds meer publieke dienstverlening.

In die 30 jaar zag ik de Merelbeekse bevolking groeien van 18.000 inwoners naar 25.000 inwoners. Wij hadden een bescheiden ambtenarenkorps, zonder universitaire geschoolden, en waarvan de competenties groeiden door de trouwe en jarenlange ervaring op de werkvloer. Vandaag hebben wij terecht een ruim en sterk geschoold personeelsbestand, weliswaar met een groter verloop- eigen aan de tijdsgeest- en waarbij het welbevinden van de werknemer meer centraal staat. Het managementteam werd geboren en stroomlijnt nu ’de complexe Beleids- en beheerscyclussen (BBC)‘ en taakstellingen van onze administratie.

Als gemeenteraadslid hadden wij de jaarlijkse begroting in onze vingers, vandaag hebben de raadsleden nood aan een open en gedegen ondersteuning , wisselwerking en expertise van en met de administratie. Een adequaat gemeentebeleid kon niet meer zonder intergemeentelijke samenwerkingsstructuren denk maar aan het ontstaan van de politie-en brandweerzone , de zorgband en de intercommunales. Het zijn de nieuwe beleidssatellieten rondom onze gemeenteraad.  

Merelbeke transformeerde ook ruimtelijk, vooral in het stedelijk gebied. De gemeente was een ware bouwheer. Heel wat nieuwe gebouwen en projecten kregen vorm om de noden en de vragen van de bevolking te beantwoorden. ( een nieuw gemeentehuis, zwembad, bib, sporthal, jeugdhuis, cultuurhuis, woonzorgcluster , sportpark , containerpark ,het dorpscentrum, enz..) Ook de aandacht om de groene hoofdstructuren te beschermen kregen vorm door onze groene BPA’s , RUP’s  en het GRS.

Collega’s, Ik ben met hart en ziel schepen, gemeenteraadslid , fractieleider geweest. Het was een roeping en de lat lag hoog. Door mijn ouders, mijn wijze vader was een Vlaams en sociaal bewogen huisarts , mijn moeder een verpleegster , werden wij aangemaand iets terug te doen voor de samenleving. Ik kan dit best verwoorden met de quote van JF Kennedy “ ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country’.

Dit engagement heeft ook gewogen op ons gezin. Ik kreeg er de ruimte en heb het ten volle mogen uitbouwen dank zij de stille kracht van mijn vrouw Karin. Zij wist ons gezin op hoog toerental te laten draaien. Ik heb geluk gehad. Ook de vaderlijke aandacht ( gewenst of niet gewenst) voor de vier zonen: Frederik, Wouter, Pieter-Jan en Gerard , kon er wel eens bij inschieten, maar zij wisten dit sportief te verwerken. iedereen raakte over de lat en zij konden zich laven aan de talrijke gezellige tafelgesprekken in de HORTUS.

 Collega’s, wij hebben op zijn minst geprobeerd de gemeente beter te maken, en gelukkig zijn wij bevoorrecht geweest om te leven in een vredevol en welvarend Vlaanderen.

Ik dank de oud-burgemeesters met wie ik politiek heb gehandeld nl. Guido Mortier, Dr. Luc De Keukelare en onze huidige burgemeester Filip Thienpont. Tevens dank aan de oude en huidige schepenen, alle raadsleden en fractieleiders om de respectvolle samenwerking en om onze gemeenteraad op niveau te houden en niet af te glijden naar wansmakelijkheid. Er werd steeds op de bal gespeeld en nooit op de man of de vrouw. Dank aan de administratie, de werklieden en bovenal dank aan de bevolking voor het vertrouwen dat zij stelden door mij steeds weer te verkiezen als raadslid.

Ook wens ik de nieuwe burgemeester Egbert Lachaert en zijn nieuwe bestuursploeg alle succes toe om de nieuwe identiteit MERELBEKE-MELLE vanaf 2025 vorm te geven en uit te bouwen tot een topgemeente in Vlaanderen.

Weet, beste collega’s, het genoegen om dienstbaar te zijn was aan mijn zijde en voor u allen een gezond en vredevol 2025!!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is