U bent hier
Gemeentebestuur moet ouders beter betrekken bij Bergwegel
De historie van de Bergwegel is intussen wel bekend. De Commissie Zorgvuldig Bestuur heeft het schoolbestuur nu nogmaals teruggefloten. De ouders worden onvoldoende betrokken bij belangrijke beslissingen als de klasindeling en de lestijden. Als het schepencollege dit niet rechtzet voor eind dit jaar dreigen de werkingssubsidies voor het gemeentelijk onderwijs te vervallen.
De historie
De schepen van onderwijs wil – ondanks de verkiezingsbelofte om de school uit te breiden – af van de vestiging in de Bergwegel. In haar hervormingsplan was in de Bergwegel enkel nog plaats voor de eerste en tweede kleuterklas. De andere schooljaren zouden in de Kloosterstraat doorgaan.
Zo maak je het ouders moeilijk en negeer je het feit dat Merelbeke Centrum gezien de bevolkingstoename nood heeft aan twee volwaardige basisscholen in het gemeentelijk onderwijs. Zowel de Commissie Zorgvuldig Bestuur als de Raad van State floten de schepen terug.
De schepen heeft voor de Bergwegel een totaal onlogische klasindeling gemaakt met een mix van graadklassen en combinatieklassen. De jongens van het tweede leerjaar krijgen les bij de derdejaars, de meisjes bij het eerste leerjaar. Er is geen pijl op te trekken.
Opnieuw teruggefloten
De Commissie Zorgvuldig Bestuur heeft nu een nieuwe klacht gegrond verklaard. Na de halfslachtige beslissing om een totaal onlogische klasindeling op poten te stellen, trokken de ouders naar de Commissie Zorgvuldig Bestuur. Ze klaagden aan dat ze bij die beslissing onvoldoende betrokken zijn geweest.
De Commissie heeft hen nu volmondig gelijk. Het gemeentebestuur heeft tot eind dit jaar om het participatiedecreet correct toe te passen en de ouders de inspraak te geven die ze verdienen. Doet het gemeentebestuur dat niet, dan dreigen de werkingssubsidies voor het gemeentelijk onderwijs te vervallen.