IJsenbroek: Een groene long voor een overbevolkt centrum

Op 25 mei 2021, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

De N-VA-fractie stelt voor om het open gebied gelegen aan de Roskamstraat met het toponiem ‘IJsenbroek’ te ontwikkelen als een wijk/natuurpark van 15 Ha voor het centrum van onze gemeente. De bestuursmeerderheid (CD&V, Open VLD en Vooruit) wenst hier geen prioriteit aan te geven.

Wij hebben in Merelbeke een kwantumsprong gemaakt door een sterk aangroeiende bevolking met een stedenbouwkundige transformatie van het centrum als gevolg. Er is een niet te ontkennen proces van verdichting met appartementen aan de gang. Vooral in het centrum van onze gemeente en langsheen de Hundelgemsesteenweg verrijzen de appartementen.  De aangroei van de bevolking van 21.780 inwoners in het jaar 2000 naar 24.800 inwoners in 2020 gaat gepaard met een gemiddeld stijgende bevolkingsdichtheid van +700 inw/km². Wij gaan in een versneld tempo naar méér dan 25.000 inwoners en daarbij is ruim 1/3 van het grondgebied bebouwd en verhard. De afwezigheid van nieuwe parken in dit verdichtingsproces is een pijnpunt en brengt de woon- en levenskwaliteit in het gedrang. Het geconcentreerd en overladen bouwprogramma in het centrum met wonen, winkels, publieke functies en verkeer, verbreekt de harmonie. Een park is geen lapmiddel maar een onverbreekbaar onderdeel bij het verdichtingsproces. De harde inbreiding dient in synergie te verlopen met het ontwikkelen van een ‘zacht tegengewicht’ als dat van een wijk/natuurpark.  Het centrumgebied met haar 10.000 inwoners heeft nood aan een park als ‘groene long’ en ‘uitloopruimte’, op loopafstand voor jong en oud. M.a.w. met de verdichting van ons centrum moet ook het aanbod aan groene ruimten meegroeien. Een wijk/natuurpark verlucht de verdichting! 

Parken en groene ruimten hebben een positief effect op onze gezondheid, de levenskwaliteit en de sociale impact. De COVID-19 -crisis heeft het bewustzijn op dit vlak duidelijk aangescherpt: de mensen gingen op zoek naar basisvoorzieningen. Parken en groene ruimten waren essentieel voor een dagelijkse wandeling of wat speelplezier voor kinderen.  Daarbij weten we ook dat onze verstoorde relatie met de natuur, die bedreigd wordt door klimaat- en milieuveranderingen, dringend hersteld moet worden. Laat ons daarom nu kiezen voor een duurzame en genereuze parkontwikkeling in het hart van onze gemeente. De toekomst gebeurt nu! Het gevoel van de hoogdringendheid heeft ontegensprekelijk een draagvlak gecreëerd om stappen te kunnen zetten in de goede richting.  

Wij beseffen dat de deal uit de jaren ’70 waarbij wonen, landbouw, natuur, bos en recreatie elk een stukje ruimte kregen achterhaald is. In de visie van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) en het Gemeentelijk Beleidsplan Ruimte (GBR) in opmaak, kan de open ruimte IJsenbroek gelijktijdig meervoudige ecosysteemdiensten vervullen en zachte natuurgerichte recreatie. Zoals het realiseren van een groen-blauw netwerk, met ruimte voor waterbuffering en infiltratie, een groene ruimte als voedselpark met een pluktuin en boomgaard in een akker- en weidelandschap. Het beheer kan door een bioboer als parkbeheerder gebeuren in een participatief samenwerkingsverband. De zachte natuurgerichte recreatie-activiteiten zullen zich vooral richten op het wandelen, spelen en natuurbeleving. IJsenbroek kan ook ruimte bieden voor de herlokalisatie van het vogel-dierenopvangcentrum (VOC) met de nodige loopweiden. Het VOC Merelbeke is op één na het grootste in Vlaanderen. Met deze nieuwe visie op de ontwikkeling van IJsenbroek als wijk/natuurpark geven wij aan de 10.000 inwoners van Merelbeke -centrum elk 15 m2 parkruimte!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is