U bent hier
Masterplan Bottelare: een kouterdorp in ontwikkeling
Onze integrale en duurzame visie op de ontwikkeling van de dorpskernvernieuwing van Bottelare werd op de gemeenteraad sterk onderbouwd door onze fractievoorzitter Rik de Vis.
Aan de hand van een ruimtelijke ontwikkelingsschets werden heel wat hefbomen mee gegeven om het openbaar domein van Bottelare ‘verkeersveilig en kwalitatief’ op te waarderen.
De N-VA-fractie steunt het masterplan als aanzet voor de opwaardering van het ‘leef- en woonklimaat’ in Bottelare. Het beleidsdocument kan in zijn uitwerking bij de opmaak van de uitvoeringsplannen zeker nog verfijnd worden.
Zo moet de ecologische infrastructuur nog sterker uitgewerkt. Een bomenplan en de aanpak van het waterbeheer met o.a. de opvang van het regenwater is noodzakelijk (d.m.v. een gescheiden rioleringsstelsel of grachten naar de Driesbeekvallei).
Het versterken van de pleinvorming en de zichten op de Sint- Annakerk, het Klooster, de Kapel en de burgerhuizen verhogen de specifieke dorpsidentiteit. Door de historische ommegang met de kapellen in het dorpsweefsel zichtbaar te maken en de oude trambedding met de dorpspomp te benadrukken wordt de historische continuïteit vormgegeven.
De K. Astridlaan en de Stas De Richellelaan hebben de functie van een lokale verbindingsweg (geen doorgaand zwaar verkeer). Zij worden het best in hun totaliteit ontworpen waarbij het nieuwe wegprofiel met o.a. as- verschuiving en poorteffect het gewenste (verkeers-)gedrag wordt afgedwongen. Daarom ook kan het wenselijk zijn het Albertplein met de kapel als ‘shared space’ (= gedeeld gebruik) aan te leggen en vorm te geven. Fietsers, voetgangers, kinderen, ouderen, openbaar vervoer en de automobilisten worden zo gedwongen rekening te houden met elkaar. Veiligheid en bereikbaarheid kan zo in evenwicht gebracht worden. Enkele knips zoals in de Annawegel en de Rood Beeldenstraat kunnen het sluipverkeer tegengaan en de fietsers- en loopassen versterken.