Over acht weken in lockdown

Op 22 mei 2020, over deze onderwerpen: Opinie

De voorbije dagen heb ik de tuin en mijn mountainbike flink onder handen genomen, gezwoegd, gezweet en af en toe gevloekt, maar niet geschreeuwd. Ook het coronasfeertje heeft mij een beetje in haar greep, niet fysisch, maar mentaal, en daardoor kwam er zaterdag geen ‘Schreeuw van Dany Van Leeuw’. Via Twitter heb ik mij daar al voor verontschuldigd en heb beloofd dat er in de loop van deze week wel een nieuw exemplaar zou komen. Dat schriftuurtje hebt u nu onder ogen.

Van 15 maart naar …

Het komt ooit in de geschiedenisboeken, het weekend dat Magnette voor dertig zilverlingen de ziel van Bart De Wever verkocht aan RTL. En wij zullen het ook nooit vergeten en/of vergeven. Bovendien moest Patrick Dewael, als VLD-doener, het toch beter doen, en dus pleegde hij een stille staatsgreep. Als neutraal Kamervoorzitter knutselde hij een regering in elkaar van Fransdolle liberalen, aangevuld met enkele verloren gelopen CD&V’ers. 
Plegers van dat soort staatsgrepen wachtte vroeger een vreselijk lot. Cromwell werd postuum ter dood veroordeeld, zijn lichaam werd opgegraven, in ketens  aan een muur gekluisterd, vervolgens opgehangen en ten slotte werd zijn hoofd op een spies gedurende vierentwintig jaar tentoongesteld aan Westminster Hall. 
Patrick hoeft niet ongerust te worden, hij is al minister van Staat en krijgt ongetwijfeld voor zijn daad een bijkomend lintje of misschien zelfs een titeltje, wie weet, Baron Patrick Dewael, heer van Tongeren en omstreken.
Sedertdien leven wij in een liberaal paradijs met een regering die enkel het sociale en economische leven laat doodbloeden en af en toe tijdens een fantastische persconferentie tracht duidelijk te maken wat de bijkomende nieuwe regeltjes zijn. Soms maakt ze daarbij gebruik van een powerpointpresentatie die zelfs niet begrepen wordt door de Viroloog der Virologen, Marc Van Ranst. Marc komt dan gelukkig de volgende dag bij VTM en VRT, tijdens zijn dagelijks Covid-19 journaal, vertellen dat niet Wilmès maar hij wel zal bepalen wat wel en niet mag. Het meest spannende bij die optredens zijn de weddenschappen over met welke kleur trui Marc die dag weer op de buis zal verschijnen. 
Kortom, beste lezer, ik ben gestopt met kijken en luisteren naar die onzin. Onze Vlaamse zenders zijn erin geslaagd om hun nieuwbulletins en de meeste duidingsprogramma’s het niveau te geven van hun soaps ‘Familie’ en ‘Thuis’. In het beste geval val je erbij in slaap, in het slechtste geval bel je het nummer 1813 en hoop je dat men erin slaagt om je opnieuw wat levenslust te bezorgen.

…naar 19 mei

De laatste dagen komt er opnieuw een beetje leven in de politieke brouwerij. Bart De Wever blijft in de kuiten bijten en wil zelfs opnieuw met Magnette rond de tafel. Maar Judas Magnette heeft daar duidelijk geen zin in.
Conner Rousseau wil opnieuw moderator spelen en praat met Magnette, waarbij Conner toch wel een beetje overtuigd is dat het Belgische bestuursmodel een face-lift nodig heeft. Een normale face-lift, beste lezer, is millimeterwerk, als je op België een facelift wil toepassen, moet je een snede maken ter hoogte van de navel en vervolgens alles tot over de wenkbrauwen naar boven trekken. Ook denkt Conner dat sommige domeinen moeten geherfederaliseerd worden, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg. De jongen is natuurlijk te jong, maar als partijvoorzitter zou hij toch een beetje politieke geschiedenis moeten kennen. Laat het nu precies de gezondheidszorg zijn die aanleiding was tot regionalisering. 
Open VLD organiseert verkiezingen en gelukkig hebben zij in hun midden een minister van digitalisering, Philppe De Backer, waardoor je zou denken dat dit een staaltje wordt van moderne kiespraktijken in digitaal formaat. Niets daarvan, na een uurtje hadden ze al meer stemmen dan ze leden hebben, en liet de deurwaarder, aangesteld door onze Merelbeekse Egbert, de handel terecht afsluiten en opdoeken. 
Maar, Patrick Dewael, u weet wel, de volprezen samenzweerder, wist dadelijk de aandacht af te leiden door te stellen dat als de socialistische familie niet slaagt in de regeringsvorming, hij zijn pandoradoos van 15 maart opnieuw zou openen, want, zo stelde Patrick, de liberalen zijn de tweede grootste familie in de Kamer.
Patrick kan samenzweren als de beste, maar tellen heeft hij nooit gekund. De bij verre grootste familie in de kamer zijn de Vlaams-Nationalisten met 43 kamerzetels, gevolgd door de sossen met slechts 29 en de blauwen staan op drie met 26 zeteltjes.
Magnette wil echter het politieke formatiespel blijven aansturen en wenst onze economie een bloedtransfusie van 30 tot 50 miljard toe te dienen. En dat is de prioriteit. De staat hervormen is dat niet.
Ten eerste toont dit aan dat Magnette niet alleen niet kan rekenen, maar dat hij buiten de verzamelde werken van Karl Marx weinig of niets kent. Een bedrijf kan je enkel en alleen uit de put halen als de structuur goed in mekaar zit, en dat geldt ook voor een natie. Zolang België een onbestuurbaar monster is kan je wel beslissen om miljarden uit te geven maar dat zal nooit op een efficiënte manier gebeuren.
Ten tweede, je moet goed luisteren naar zijn uitspraken. Hij ziet er heil in dat de overheid participaties neemt in de bedrijven die ze gaat ondersteunen. Dat komt ook rechtstreeks uit één van de boekjes van Karl. 

Het spijt me, Paul, maar we zullen nooit vrienden worden. Geef de Walen wat de Walen toekomt (dat is op zich niet veel), maar laat Vlaanderen aan ons, liefst in de vorm van een Republiek.

Never waste a good crisis

In LEO lees ik dat Jan Jambon ons goed doorheen de crisis loodst. En ik ben inderdaad overtuigd dat Jan daar hard aan werkt. 
En Jan werkt daar aan in een sfeer van goede samenwerking met zijn collega’s in de Nationale Chaos Raad. Net zoals Bart De Wever erg voorzichtig is in zijn uitspraken om niet op zere tenen te trappen (wat hij hoe dan ook gemakkelijk doet) en daardoor de federale onderhandelingen nog meer te bemoeilijken.
Dat is een keuze van onze partij, en daar leg ik mij dan ook verplicht bij neer.
Maar het maakt mij niet gelukkig. We have wasted a good crisis. 
Een federale kwakkelregering gevormd op een manier die door sommige experten zelfs ongrondwettelijk wordt genoemd en dat midden de grootste crisis sedert WOII, was een opportuniteit om ons met de Vlaamse Regering een veel grotere autonomie op te eisen, of zelfs gewoon te pakken. 
Dit is een kans die niet snel terugkomt. 
Het was natuurlijk niet gemakkelijk, om met coalitiepartners die zelf in die kwakkelregering zitten, buiten de lijntjes te kleuren, maar toch.
Jammer dat we geen Vlaamse Regering hebben kunnen maken met Vlaams Belang, 2020 had een feestjaar kunnen worden voor het Vlaams-Nationalisme.

Beste lezer, unlock voorzichtig maar zonder paniek of angst, de recentste cijfers en gegevens tonen aan dat virologen angstzaaiers zijn maar dat ze van dat virus niet veel meer afweten als u en ik. Daar waar men geen sociale en economische bloedbaden heeft gecreëerd, hebben de politici inspiratie gezocht bij andere disciplines dan viruskwakzalvers. 

Dit artikel is een persoonlijke opinie van de schrijver en is geen officieel N-VA partijstandpunt. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is