U bent hier
Philippe Muyters: “De N-VA staat voor deugdelijk bestuur dicht bij de burger”
Minister Philippe Muyters (N-VA) legde op vrijdag 7 oktober 2011 op basis van eigen beleid uit wat N-VA verstaat onder deugdelijk, slank en efficiënt bestuur. Heel specifiek advies was er ook voor de Makegemse Bossen. “Het gemeentebestuur zou best een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) indienen op basis van het vernietigde bijzonder plan van aanleg (BPA).”
Ruimtelijke ordening: sneller en eenvoudiger
“Vlaanderen wil ondernemen promoten, maar we stelden vast dat investeringen jaren kunnen aanslepen omdat de bouwvergunning vertraging oploopt. Investeren moet snel kunnen! We zijn daarom in Antwerpen met een proefproject ‘digitale bouwvergunning’ gestart. Het gaat sneller en is de helft goedkoper.”
“Wat we nu al voor elkaar gekregen hebben, is dat voor tuinhuisjes kleiner dan 40m² geen bouwvergunning meer vereist is. Voor veranda’s evenmin. Daarvoor bestaat enkel nog een meldingsplicht. Sommige gemeenten hebben dat op eigen houtje opnieuw vervangen door een vergunning. Merelbeke gelukkig niet.”
“Maar los van die ingrepen geloof ik vooral in een ruimtelijke ordening die de verantwoordelijkheid bij de gemeenten legt. Ik kan vanuit Brussel niet elke situatie op het terrein overzien. Ik schep enkel een kader.”
De Makegemse bossen: dictatuur van het individu
“Wat nu met de Makegemse Bossen gebeurt, noem ik de dictatuur van het individu. Er was een degelijk bijzonder plan van aanleg (BPA), maar het is genoeg dat één iemand naar de Raad van State stapt om dat teniet te doen. Onze wetgeving is immers zo ingewikkeld dat er aan elk plan juridisch wel iets schort.”
“Omdat er een BPA was, is een RUP maken voor Makegem geen prioriteit voor de Vlaamse regering. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Merelbeke kan perfect op basis van het bestaande BPA een RUP maken. Het draagvlak daarvoor bestaat immers, op één individu na.”
Sport: “Intergemeentelijke samenwerking”
“De verantwoordelijkheid van de gemeenten ligt voor sport vooral op vlak van de infrastructuur. Daarvoor moet de gemeente eerst kijken wat er nodig is. Hou daarbij alstublieft ook rekening met de tendens naar meer individuele sporten. Mensen hebben geen tijd meer om in groepsverband te sporten. Investeren in bijvoorbeeld fiets- en looproutes is dus geen overbodige luxe.”
“Gemeenten moeten daarnaast ook bekijken hoe ze de aanwezige infrastructuur optimaal kunnen benutten. Scholen met prachtige terreinen kunnen bijvoorbeeld buiten de schooluren opengesteld worden.
“Kijk tot slot ook eens buiten de grenzen van de eigen gemeente. Als je met verschillende gemeenten samen investeert en goed afspreekt, kan je bijvoorbeeld een veel mooier zwembad of tennisterrein aanleggen.”
De onderhandelingen: “Wij zijn er niet uitgestapt”
Tot slot had Muyters het ook even over de federale onderhandelingen. “Voor de duidelijkheid moet ik toch zeggen dat de N-VA niet uit de onderhandelingen gestapt is. Wij hebben enkel ‘nee’ gezegd tegen de nota van Di Rupo.”
“Di Rupo zei ooit ‘nee’ tegen de nota van Bart De Wever. Wouter Beke weigerde te onderhandelen op basis van de nota van Johan Vande Lanotte. Maar zonder PS en CD&V voortdoen, daar is nooit sprake van geweest. Ik stel vast dat bij de eerste keer dat wij ‘nee’ zeggen de trein pijlsnel zonder ons vertrok.”
“Het is ook duidelijk waarom wij er zijn uitgestapt. De nota van Di Rupo is een ramp voor de hardwerkende Vlaming. Spaargeld meer belasten, duurdere dienstencheques, enzovoort. De Vlaming zal de financieringswet betalen.”
“Dat werd ook pijnlijk duidelijk na een vraag van minister van begroting Guy Vanhengel (Open VLD) aan de Vlaamse overheid: ‘Jullie zijn zo goed in besparen, waarom doen jullie niet nog wat meer om de andere overheden in ons land te helpen?’ De wereld op zijn kop. En dat terwijl het tekort in Wallonië de pan uitswingt.”
“Het is intussen ook duidelijk dat de Vlaming ons respecteert voor onze ‘nee.’ Een eerste enquête na het splitsen van BHV eindigde op 35% voor de N-VA. Ondanks de positieve sfeer in de pers omtrent de akkoorden snappen heel wat Vlamingen dus erg goed dat de huidige akkoorden geen goed nieuws zijn.”