U bent hier
Landschapszicht “De Motte” in Munte bedreigd
Pure Vlaamse landelijkheid
De castrale motte van Munte is één van de interessantste van Vlaanderen en één van de oudste van Europa en is in tegenstelling tot de meeste mottes die zich in beekvalleien situeren gelegen op een uitgesproken heuvelrug. Het mooi bewaarde opperhof is zes meter hoog en de doorsnede aan de basis is 25 m. Op het plateau bevindt zich een grafkapel uit de 19de eeuw en het kerkhof sluit als een halve cirkel bij dit opperhof aan. Het is een schoolvoorbeeld van pure Vlaamse landelijkheid en de beschermde site maakt deel uit van het DNA van het landelijke dorp Munte.
Bouwaanvraag bedreigt landschappelijke gaafheid
De ingediende aanvraag tot het bouwen van een woning met vrijstaande garage op het bouwperceel naast de motte belaagd in wezen de intrinsieke landschappelijke gaafheid van de site. Met de verworven inzichten van vandaag dat er geen kwalitatieve monumentenzorg is zonder een omgevingszorg zou deze kavel niet mogen bebouwd worden. Terecht hebben de schepencolleges in het verleden zich steeds verzet om op de kavel een bouwvergunning te verlenen. In 2000 werd de site zelfs definitief beschermd als monument met inbegrip van de desbetreffende kavel.
Een van de doelstellingen van onze samenwerkingsovereenkomst Rodeland behelst het versterken van de streekidentiteit en het ontsluiten van het aanwezige erfgoed. Men moet het zonlicht loochenen om niet te willen inzien dat deze site van uitzonderlijke waarde is voor het dorp en het landschap van Rode.
Aankoop bouwperceel door gemeente
Terecht kocht de gemeente in het verleden twee bouwpercelen aan om het zicht op de geklasseerde Sint-Annakerk van Bottelare te vrijwaren. Deze aankoop sloot perfect aan bij de gemeentelijke visie omtrent een kwalitatieve monumentenzorg in het perspectief van het algemeen belang. Waarom zouden wij nu voor Munte deze beleidslijn verlaten?
Op de gemeenteraad van 26/5/2020 vroeg N-VA-raadslid Rik De Vis dan ook een principiële beslissing over de aankoop van een bouwperceel gelegen in de Torrekensstraat om het landschapszicht t.o.v. de motte van Munte te vrijwaren en voor het realiseren van een groene ruimte als ankerpunt in het project Rodeland.
De bestuursmeerderheid was niet bereid om op die vraag in te gaan. Het schepencollege heeft ondertussen een bouwvergunning verleend en dit ondanks de opmerkingen en de bezwaren die in de vorige gemeenteraad werden gemaakt bij de bespreking van het realiseren van de rooilijn op de betreffende kavel.
Roofbouw op ons erfgoed
De beslissing van het schepencollege leidde tot de volgende, emotionele reactie bij Rik De Vis:
"Door de aantasting van deze kleine landschapsparel zal de wereld wel niet vergaan hoor ik u zeggen. En de boer … hij ploegde voort. Ook al is het onbeduidend in het geheel van ons doen en laten op deze planeet, het bewijst nog maar eens dat wij hoogmoedig ons eigen onderspit aan het delven zijn en daarbij hebben wij geen schroom bij de vaststelling dat alles van waarde ‘weerloos’ is. Het is jammer dat de oude demonen (het puur materiele) opnieuw de overhand krijgen.
Gaan wij dan toch gewoon verder doen met een beleid dat roofbouw pleegt op ons erfgoed en op onze waardevolle landelijke woonomgeving? Gaan wij dan toch verder doen met het uithollen van onze eigen doelstellingen zo mooi omschreven in allerlei beleidsdocumenten omtrent de bescherming van het Rodeland en het prachtige buitengebied van onze gemeente?
Sorry collega’s: uw kinderen, mijn kleinkinderen en de nimfen zullen wenen om onze kortzichtige onbeholpenheid."