Welke belastingverlaging na de fusie?

Op 29 mei 2024, over deze onderwerpen: Financiën

Op de gemeenteraad van 28 mei 2024 hield gemeenteraadslid Guido Mortier (N-VA) een tussenkomst n.a.v. de vaststelling van de jaarrekeningen 2023 van de gemeente, het OCMW en het autonoom gemeentebedrijf (AGB). Hij had het over de twee belangrijkste belastingen – de personenbelasting en de onroerende voorheffing – na de fusie met de gemeente Melle op 1 januari 2025.

Uit de jaarrekening 2023 van gemeente en OCMW blijkt dat het lokaal bestuur Merelbeke op 31 december 2023 een totale uitstaande schuld had van 54.039.308 EUR of een schuldgraad van 81,2%.

Na de schuldovername van 18,3 mio euro door het Vlaamse Gewest ingevolge de fusie met de gemeente Melle, raamt de financieel directeur de schuldgraad van de fusiegemeente Merelbeke-Melle op slechts 40%, weliswaar in de veronderstelling dat er in 2025 geen bijkomende leningen worden aangegaan. De gemiddelde schuldgraad in Vlaanderen bedraagt 60-65%.

Uit de jaarrekeningen 2023 blijkt eveneens dat het gecumuleerd overschot dat naar het boekjaar 2024 wordt overgedragen 6,8 mio euro bedraagt.

Er is dus ruimte voor een serieuze belastingvermindering vanaf 2025.

Uit de verslagen van het fusiecollege blijkt dat men overweegt om de laagste tarieven van beide gemeenten Merelbeke en Melle te hanteren of 7,5% voor de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting (APB) en 910 opcentiemen op onroerende voorheffing (OOV).  Dit betekent voor de inwoners van Merelbeke slechts een belastingverlaging van 7,7% naar 7,5% of amper 0,2% of gemiddeld enkele tientallen euro’s per jaar. Voor de inwoners van de gemeente Melle wordt de onroerende voorheffing verlaagd van 945 opcentiemen naar het tarief van Merelbeke van 910 opcentiemen. Voor de Mellenaars betekent dit eveneens een belastingverlaging van slechts enkele tientallen euro’s per jaar. Een dergelijke lage belastingvermindering van een paar tiental euro’s per jaar staat in schril contrast met de fusiebonus van 18,3 mio euro die de gemeenten Merelbeke en Melle ontvangen hebben van de Vlaamse overheid.

Gelet op de toenemende woningbouw (vooral appartementen) in Merelbeke (en in Melle) vergroot de belastbare basis enorm en is een belastingverlaging van 7,7% naar 7% APB en van 910 opcentiemen naar 750 opcentiemen OV zeker mogelijk.

Ter vergelijking, in De Pinte bedraagt de personenbelasting 6,9% en de onroerende voorheffing 787 opcentiemen en in Sint-Martens-Latem bedraagt deze belastingtarieven respectievelijk 5,5% APB en 472 OVV.

Nu de grootste investeringen achter de rug zijn is er in de fusiegemeente Merelbeke-Melle zeker ruimte voor een echte belastingverlaging naar 7% APB en 750 opcentiemen OV.  Deze belastingtarieven moeten door de nieuw samengestelde gemeenteraad van de fusiegemeente Merelbeke-Melle vastgesteld worden ten laatste op 31 januari 2025.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is