U bent hier
Het budget 2010, verantwoord investeren in Merelbeke
Ook voor de financiën van onze gemeente is het kartel CD&V/N-VA de ploeg voor een beter bestuur. Nu de legislatuur halfweg is, blikken we graag even terug. Of om het met een volksspreuk te zeggen: ‘Tijd om de matras te keren.’
De voorbije drie jaar investeerden we 25 miljoen euro in onze gemeente bovenop de gewone uitgaven. Ondanks de belabberde financiële situatie van ons land, Europa en de wereld hebben wij als goede huisvader een verantwoord budgettair kader gehanteerd. Om het opnieuw ietwat volks uit te drukken, we zaaien naar de zak en zetten de tering naar de nering. Naar Vlaams voorbeeld hebben we belangrijke investeringen gedaan zonder de gemeentelijke belastingdruk te laten toenemen. Ook voor 2010 blijven de belastingtarieven, te weten 8% algemene personenbelasting en 1450 opcentiemen ongewijzigd, en dit zonder aan de dienstverlening te raken.
Om de gewone dienst van onze gemeente draaiende te houden, voorzien we 26 miljoen euro. Daarin vervat zitten de uitgaven voor het personeel (38% van de uitgaven), het OCMW en de politiezone (24% van de uitgaven), de werkingskosten (21% van de uitgaven) en de leninglasten (17% van de uitgaven).
Begroting in evenwicht
Tegenover deze 26 miljoen euro uitgaven staan 26 miljoen euro ontvangsten. Deze komen hoofdzakelijk van de belastingbetaler (85%), de prestaties of diensten (10%) en de dividenden en intresten uit beleggingen (5%). Dat beiden in balans zijn lijkt een evidentie, maar vergis u niet. Het is voor het eerst in jaren dat we dankzij een strakke en beheerste budgetopmaak een resultaat kunnen voorleggen waarbij het zogenaamde exploitatiebudget, dat de dagdagelijkse organisatie van de gemeente verzekert, al voor aanvang van het dienstjaar in evenwicht is.
Ook voor de opmaak van het investeringsbudget, een budget van 5,2 miljoen euro, streven we naar een beheersing van de schuldratio en de uitstaande schuld. Enkel die projecten die met zekerheid kunnen gerealiseerd worden in 2010 kregen een plaats binnen het budget. Enkele van deze projecten zijn de verbouwing van het Huis Hebbelynck tot sociaal huis, de inrichting van de KMO-zone Roskam II, de bouwtoelage voor de scoutsgroep St-Hubertus, de renovatie van het kerkplein en onze fietspaden.
N-VA staat dus, samen met kartelpartner CD&V, ook op financieel vlak garant voor degelijk bestuur. We werken op een strikte manier die ruimte laat voor kwalitatieve investeringen, maar ons tezelfdertijd behoedt voor financiële avonturen of budgettaire ontsporingen. Dat was, is en blijft ons streefdoel.