Schepencollege maakt potje van GILKO

Op 18 augustus 2013, over deze onderwerpen: Onderwijs

Onlangs kon u op onze site lezen dat de geplande herstructurering van de basisschool de Bergwegel door de Raad van State werd geschorst. Het college hoopt nu via een omweg de herstructurering toch door te voeren. Dan doen ze door een onmogelijke tussenoplossing voor te stellen waar niemand beter van wordt.

 

De voorgeschiedenis

Even kort nog de geschiedenis. Enkele maanden terug ramde het schepencollege een herstructurering door de strot van de ouders. De lagere school zou verdwijnen in de Bergwegel en er zou enkel nog een eerste en tweede kleuterklas worden georganiseerd. Alle andere klassen werden naar de Kloosterstraat verkast.

Een ronduit belachelijk voorstel was dat. Ouders moeten dan twee vestigingsplaatsingen aandoen, het pedagogisch aspect waarbij kinderen leren van oudere kinderen verdwijnt, de ochtendspits langs de Hundelgemsesteenweg wordt extra belast en oudere kinderen die met de fiets naar school konden, moeten nu plots de Hundelgemsesteenweg oversteken. Bovendien houdt die herstructurering er absoluut geen rekening mee dat er binnenkort 500 gezinnen bijkomen in het centrum in nieuwe kavels en dat er dus nood is aan twee volwaardige basisscholen.

Een totaal gebrek aan visie dus en bovendien werd de procedure bij de schoolraad niet correct gevoerd. En dus schorste de Raad van State terecht de plannen nadat de Commissie Zorgvuldig Bestuur al oordeelde dat er van zorgvuldig bestuur geen sprake was.

Een weldenkend mens denkt dan: “Oef. Een jaar tijd om alles in eens rustig op een rijtje te zetten en in alle sereniteit samen een duurzame oplossing te vinden.” Niet zo ons schepencollege. Hun tegenvoorstel is zowaar nog belachelijker dan de eerste herstructurering!

 

De oplossing? Pest ouders en kinderen weg

Probeert u even mee te volgen:

Alle peuters en kleuters van de eerste en tweede kleuterklas moeten naar de Bergwegel komen. De kinderen in de derde kleuterklas en de basisschool kunnen nog dit schooljaar in de Bergwegel blijven.

Daar zijn enkele problemen mee:

  1. Er is onvoldoende capaciteit voor die plannen. Wellicht worden de klassen van de Bergwegel gebruikt voor de peuters en de kleuters van de eerste en tweede kleuterklas en moet de rest van de school tussen de scholieren van het GITO een plaatsje vinden. Oudere kinderen worden zo eigenlijk weggepest van de Bergwegel. Na een jaar tussen de middelbare scholieren van het GITO zullen de jonge kinderen immers blij zijn in een meer geschikte omgeving in de Kloosterstraat terecht te kunnen. Zo zou het college toch zijn zin krijgen en zouden er op termijn – als iedereen is weggepest – enkel nog peuters en kleuters van de eerste of tweede kleuterklas in de Bergwegel zijn.
  2. Waar de eerdere herstructurering enkel een last was voor de ouders van de kinderen die in de Bergwegel school lopen, betrekt het college er nu ook de ouders van de kinderen uit de Kloosterstraat bij. Zij zijn immers verplicht hun peuters of kleuters van de eerste en tweede kleuterklas uit hun vertrouwde omgeving weg te rukken. Zij zijn zo de dupe van de oorlog die het college met de ouders van de Bergwegel wil uitvechten.
  3. Het schepencollege veegt ronduit zijn voeten aan de schorsing van de Raad van State. Ze gaan vrolijk door op hun elan.

Kortom, alle zin voor realiteit is gaan vliegen. Intussen kondigt het college trots aan dat ze 2 miljoen investeren in de bouw van een nieuw schoolgebouw voor de vestiging in Lemberge voor amper 85 kinderen.

Dat is leuk voor die kinderen, maar had dat geld niet evenwichtiger besteed kunnen worden? In de Bergwegel is de nood immers hoog. Maar daar hebben onze bestuurders lak aan. Niet gehinderd door enige kennis van zaken blijven ze proberen om ons basisonderwijs ten gronde te richten. N-VA Merelbeke zal de ouders van de Bergwegel blijven steunen om enige visie in het beleid van het college te krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is