U bent hier
De N-VA in de gemeenteraad in een notendop
OCMW draait zwaar verlies
Guido Mortier pluisde het budget voor het OCMW uit en stelde vast dat er zware verliezen zijn: “Het personeelsbudget voor het woonzorgcentrum (Rust ’T Lindeken) werd verhoogd met 148.010 euro. Voor klein medisch materiaal, de keuken, de wasserij en onderhoudsproducten was er een verhoging met 78.177 euro. Hierdoor steeg de geraamde gemeentelijke bijdrage in het rustoord van 509.567 euro naar 779.318 euro.”
“Dit betekent een geraamd verlies van 779.318 euro op de exploitatie van het rustoord of een toename van het geraamd verlies met 269.751 EUR of liefst 53%.”
Het bestuur moest erkennen dat een deel van de geplande besparingen niet werd uitgevoerd.
N-VA zorgt voor groot scherm om Rode Duivels in Brazilië te volgen
N-VA-raadslid Mieke De Vriese stelde voor om de matchen van de Rode Duivels tijdens het WK in Brazilië in juni 2014 uit te zenden op een groot scherm in het centrum.
Dit evenement zou jong en oud samen brengen, is reclame voor de sport en betekent extra inkomsten voor de lokale handelszaken. Bovendien is een groot scherm plaatsen helemaal niet duur.
Het schepencollege stemde in met de vraag. Afspraak op het plein achter het oud gemeentehuis in juni 2014!
N-VA vraagt duidelijke reglementering en toezicht voor nachtwinkels
Nachtwinkels zijn volgens een politieverordening onderworpen aan een vestigingsvergunning en uitbatingsvergunning. Nochtans besliste de gemeenteraad behalve sluitingsuren geen extra voorwaarden aan de nachtwinkels op te leggen.
N-VA-raadslid John De Vlaminck wees op de tegenstrijdigheid hiervan. De burgemeester volgt die redenering en belooft de onduidelijkheid weg te werken.
Daarnaast vroeg De Vlaminck ook hoe het zat met overlast en of er al iets gedaan was een de verkoop van alcohol aan minderjarigen. De burgemeester verzekerde dat de overlast gedaald was en dat de politie een campagne organiseerde om uitbaters van nachtwinkels op het verbod op alcoholverkoop aan minderjarigen te wijzen. De Vlaminck zal in elk geval nauwgezet opvolgen of die campagne iets uithaalt.
N-VA wijst schepen van Financiën op rekenfout
In de gemeenteraad van oktober ontstond een discussie tussen de schepen van Financiën en N-VA-raadslid Guido Mortier. De schepen van Financiën ontkende daarbij formeel dat er na de legislatuur 1994-2000 – waarin Mortier burgemeester was – 2 miljoen euro in de reservefondsen zat. Navraag bij de financieel beheerder leerde ons dat er inderdaad 1,75 miljoen euro in het reservefonds zat na de legislatuur waarin Mortier burgemeester was. De schepen bood ons zijn excuses aan.
Ook Merelbeke zou tot auditvereniging Audio moeten toetreden
In 2010 trad Merelbeke met het OCMW toe tot Audio, een samenwerking voor lokale verenigen. Audio voert audits uit en helpt bij de uitwerking van een intern controlesysteem in de gemeente. Dat heeft al tot verschillende positieve resultaten geleid.
“Ook het gemeentebestuur van Merelbeke zou kunnen toetreden zonder een toetredingsvergoeding te moeten betalen”, zegt N-VA-raadslid John De Vlaminck. “Het lijkt mij dan ook een goed idee om naast het OCMW ook de gemeente Merelbeke te laten toetreden tot Audio.”
Het gemeentebestuur ging akkoord en laat het managementteam een toetreding onderzoeken.
N-VA herhaalt vraag voor soberheid bij recepties
Elke gemeente moet besparen. Merelbeke ontsnapt daar niet aan. N-VA-raadslid Bea Coppens vroeg daarom enkele maanden terug al om het budget voor recepties van de gemeente te beperken. “De meerderheid reageerde toen positief op mijn voorstel en snoeide in de begroting voor recepties”, zegt Bea. “Toch stel ik vast dat de geraamde receptiekosten voor de nieuwjaarsrecepties (66.000 euro) nu al met 3.000 euro overschreden zijn. Daarom herhaal ik mijn vraag om de uitgaven te beperken.”
Het college bevestigde dat er 10.000 euro bespaard zal worden. We volgen die belofte op.