U bent hier
Het Merelbeeks erfgoed zichtbaar maken
Erfgoed leidt vaak een verborgen bestaan, omdat het kwetsbaar is of gewoon om dat er niet genoeg plaats is om alles te tonen. Onze gemeente neemt terecht initiatieven om het historisch-cultureel erfgoed (materieel en immaterieel) te ontsluiten o.a. door deelname aan de Open Monumentendag/Erfgoed, het opzetten van een digitale beeldbank, geschiedenis – erfgoedboeken. In 2018 ging de intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst (Viersprong) van start met een werking rond archeologie, bouwkundig- en landschappelijk erfgoed.
Grote bouwwerken in een iets langer verleden in onze gemeente o.a. op Axxes, De Wadi en de site van het Zorgcentrum en de actuele bouwwerven op het sportpak Molenkouter en de kerk van Schelderode dragen allemaal belangrijke archeologische sporen en getuigen van een vroege occupatie. Ook onze Scheldevallei en de Driesbeekvallei (Land Van Rode) zijn een archeologische bron op vlak van bouwkundig en landschappelijk erfgoed.
Op de gemeenteraad van 26 oktober ll. stelde N-VA-raadslid Rik De Vis een aantal vragen met betrekking tot het Merelbeeks Erfgoed aan de bevoegde schepen. Hier volgen de vragen en de antwoorden hierop van de schepen.
Wat behelst de samenwerking met het provinciaal archeologisch centrum van Ename en Velzeke? Krijgt de gemeente vroeg of laat de waardevolle erfgoedstukken terug?
De waardevolle erfstukken zijn niet langer in het bezit van de gemeente Merelbeke. Het archeologisch centrum staat in voor de bewaring van de stukken. Wel kunnen de erfgoedstukken in bruikleen gegeven worden voor bv. een tentoonstelling.
Wordt er werk gemaakt van erfgoedborden met reconstructietekeningen voor de site van het sportpark Molenkouter?
Er zijn 12 waterputten gevonden op sportpark Molenkouter. Eén daarvan zal bewaard blijven en ten toon gesteld worden. Er zal gewacht worden op het eindrapportrapport van het archeologisch onderzoek om een beslissing te nemen over de manier waarop ter plaatse melding gemaakt zal worden van de vondsten.
Kan het plan voor de herinrichting van de kerk van Schelderode nog aangepast worden aan de recentelijke archeologische inzichten?
Bij de vervolgopgravingen zijn er nieuwe ontdekkingen gedaan: oude betegeling, vestigingsmuren, graven. Omwille van de timing van de subsidiëring kunnen de huidige werkzaamheden niet stopgezet worden. Er zal nagegaan worden of de nieuwe vondsten kunnen gevisualiseerd worden door bv. kijkvensters.
Heeft de gemeente geen nood aan een “natuur- archeologisch centrum” om op een educatieve en laagdrempelige manier het archeologisch – historisch en landschappelijk verleden van onze gemeente en haar bewoners te ontsluiten?
De discussie hierover wordt doorverwezen naar een gemeentelijke commissie.