Burgemeesterconvenant, ja; manier waarop, neen!

Op 24 januari 2017, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

'Amper' twee jaar na onze vraag zet Merelbeke zijn krabbel onder het burgemeestersconvenant voor duurzame energie. Uiteraard zijn we tevreden, maar de ambities liggen te laag. Bovendien legt de gemeente onevenredig veel van de inspanningen bij de burgers. N-VA Merelbeke vraagt meer sérieux.

In februari 2015 vroeg Evi Maes het schepencollege om in het burgemeestersconvenant te stappen. Gemeenten die daarin stappen, verbinden zich ertoe duurzamer en energie-efficiënter te worden. Concreet gaat het bijvoorbeeld om een daling van de CO2-uitstoot met 40% tegen 2030.

Verwarming lager in zwembad

Het is een goede zaak dat de gemeente nu instapt, maar de manier waarop doet wenkbrauwen fronsen. Terwijl in de grote geplande projecten als het cultuurcentrum een groendak en warmtepomp uit de plannen vliegen wegens te duur, verwacht de gemeente blijkbaar wel heil van minder verwarming in het zwembad en sensibilisering rond kachels bij de bevolking. Wie zijn of haar zoon of dochter al eens zag koukleumen tijdens een zwemles beseft dat dat niet ernstig is. Ook spelen op kachels is de inspanning puur bij de bevolking leggen. Men viseert bijvoorbeeld ook nog het verkeer.

Naar inspanningen van de gemeente is het zoeken met een vergrootglas. Drie vage zinnetjes in het meerjarenplan, acties met 'enorme' impact zoals het verwijderen van frisdrankautomaten in het gemeentehuis en een budget van 50.000 euro. Dat lijkt veel, maar in het kader van serieuze duurzaamheid is het een druppel op een hete plaat. Het volstaat misschien net om een studie te bekostigen.

Kiezen voor duurzaamheid

Moest de gemeente nu eens eindelijk schrappen in zijn overdreven investeringsprogramma met megalomane projecten als een cultuurcentrum waar niemand op zit te wachten, dan zou er misschien wat geld beschikbaar zijn om deze ambities tegen 2030 serieus aan te pakken. De N-VA betreurt dat de krabbel van de burgemeester weinig meer lijkt te zijn dan een marketingmoment. We zullen in de gemeenteraad niet nalaten om aandacht voor duurzame energie te vragen bij alles wat de gemeente onderneemt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is